Српски|Shqip|

Штаб за ванредне ситуације – САОПШТЕЊЕ

11/03/2022

На седници Кризног штаба за борбу против корона вируса, dana 10.03.2022. godine oдлучено je slede}e:

-Uкидају se ковид пропуснице. Uкидање важења ковид пропусница ће ступити на снагу од суботе, 14.03.2022. godine

– Oстаје препорука за ношење маски у затвореном простору. Неношење маски неће се кажњавати. Када није могуће држати дистанцу препоручује se ношење маске.

– Укида се ограничење броја лица на скуповима у затвореном простору, од суботе сви биоскопи и позоришта моћи ће да раде нормално.

– Iзолација оболелих и даље на снази јер је то основна противепидемијска мера која укључује изолацију од најмање седам дана или дужа ако је потребно.

– Препоручено је увођење додатне bустер дозе вакцине против корона вируса.За све старије од 18 година биће уведена четврта, односно друга бустер доза вакцина.

– Друга бустер доза примаће се пет месеци након прве бустер дозе. Она се односи пре свега на особе које су под већим ризиком. Прихваћена је и препорука за увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 година. Она се прима најмање пет месеци након друге дозе вакцине.

Како је навела, мере ће се даље кориговати у случају погоршавања епидемиолошке ситуације. Кисић је истакла да ће за болничку средину, у зависности од нивоа ризика, бити процењена процена ризика и на тај начин бити донете одлуке о потребности сертификата, али да ношење маски свакако остаје обавезно.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

KОМАНДАНТ ШТАБА

Nagip Arifi

Last modified: 11/03/2022

Comments are closed.