Српски|Shqip|

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

22/03/2021

На снази нове мере за сузбијање епидемије  у складу са Наредба о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID19 ( ,,Сл. Гласник РС”, број 22/21.23/21 и 25/21)

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 предложио је нове мере за сузбијање епидемије, које важе од данас, 22. марта, од 6 часова ујутру.

Од данас, због опасности ширења заразне болести ЦОВИД-19, остају затворени угоститељски објекти – кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови, као и тржни центри.

-Сви објекти продаје хране и установе културе (биоскопи, позоришта, галерије и библиотеке) могу да раде до 21 час, а сви остали објекти до 20 часова, по следећим условима:

Сви објекти који буду отворени морају обезбедити поштовање мере од минимум девет квадратних метара по особи или посетиоцу. Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест квадратних метара по особи.

Ово значи да уколико продавница или на пример фризерски салон има 90 квадратних метара, унутар тог објекта може боравити истовремено највише 10 особа.

Исто правило се примењује на теретане – унутар фитнес центра од 160 квадратних метара не сме боравити више од 10 особа. У број присутних особа у објекту улазе и запослени (фризер, продавац, фитнес инструктор).

Влада Србије напомиње да ће од данас бити појачан инспекцијски наџор поштовања управо ове мере – поштовања дозвољеног простора по особи унутар објекта, као и постојања ковид редара у датом објекту.

-Битна напомена је да је угоститељским објектима дозвољена шалтерска продаја хране и пића, као и да се достава може вршити 24 сата дневно.

-Хотелски ресторани и кафеи могу услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком до 21 сат.

Влада Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана. Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.

Вакцинација против заразне болести ЦОВИД-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.

 

Last modified: 22/03/2021

Comments are closed.